PDA

View Full Version : Curiozitati si alte chestii interesante


Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Iulianes 31
03-18-2007, 07:25 AM
SATELITII PLANETEI SATURN


In anul 1668, Regele Soare, Ludovic al XIV-lea (1638-1715) l-a numit pe astronomul italian Gian Domenico Cassini (1625-1712) in functia de membru al Academiei de Stiinte fondata in 1667 la Paris si i-a conferit functia de director al observtorului astronomic, neterminat la vremea respectiva. Cu ajutorul unor obiective speciale (distanta focala a acestora era de 86, 100 si 139 de picioare), care erau montate pe niste stative cu totul necorespunzatoare, Cassini a descoperit in anii 1671 si 1672 doi dintre satelitii planetei Saturn, Japetus si Rhea. In 1675, el facea constatare ca inelul planetei Saturn este segmentat. Fenomenul astronomic poarta astazi numele omului de stiinta italian. In 1684, Cassini descopera inca doi sateliti ai planetei cu inele, Thetys si Dione. Desi Galileo Galilei fusese primul care vazuse inelele lui Saturn inca din anul 1610, el nu a constientizat - din cauza puterii optice insuficiente a lunetei sale -despre ce este vorba. El a vazut pe Saturn ca o sfera tripla, ca si cum globul sau ar fi insotit, de fiecare parte, de sfere mai mici. Descoperitorul constient al inelelor este olandezul Christian Huygens care, in anul 1656, a comunicat, anagramat, ca Saturn "este incins cu un inel subtire si plan, care nu-l atinge nicaieri, inclinat fata de ecliptica" (text publicat apoi in anul 1659 in cartea sa, "Systema Saturnium"). In urma cu doua secole, a fost demonstrat si matematic, de catre Sofia Kovalevskaia (1850 - 1891), ca aceste inele sunt de fapt particule separate, alcatuite din gheata, pietris si bolovanis, avand dimensiunile cuprinse intre cele ale cristalelor de gheata si o limita superioara, ce nu depaseste cel mult un kilometru. Saturn ale 7 inele; in ordinea apropierii fata de planeta, ele sunt: inelul G, foarte palid, lat de 9.600 kilometri, inelul F, lat de 48 kilometri, inelul A, lat de 14.500 kilometri, inelul E, lat de 300.800, apoi spatiul cvasi-gol, denumit diviziunea Cassini, lat de 8.000 kilometri, inelul B, lat de 25.500 kilometri, inelul C, lat de 17.000 kilometri, iar ultimul, cel mai apropiat de suprafata planetei, inelul D, lat de 7.500 kilometri. Aceste inele au o grosime mica, intre 2 - 20 kilometri, ele aparand ca o panza inelara in jurul planetei. Se considera ca ele, ca si cele ale celorlalte planete gigantice, mult mai subtiri (din care cauza au fost descoperite relativ recent, abia dupa inaugurarea Erei spatiale), sunt un reziduu provenit din materialul protoplanetar, care a fost
insuficient pentru formarea unui satelit obisnuit in conditiile mareice date. Tot in perioada de pionerat a secolului al XVII-lea, dupa anul 1610, cand Galileo Galilei a indreptat prima luneta astronomica catre cer, au inceput sa fie descoperiti si satelitii lui Saturn. Prima descoperire a avut loc in anul 1655, cand acelasi Chistian Huygens descopera ceea ce el a numit "Luna Saturni" (Luna lui Saturn), satelitul botezat ulterior Titan. Avand o raza de 2575 kilometri (pentru comparatie, raza Lunii este de 1738 kilometri, a planetei Mercur - 2423,7 kilometri, iar a planetei Pluton - 2500 kilometri), Titan este al doilea satelit ca marime din intregul Sistem solar, pe primul loc situadu-se satelitul jovian Ganimede (raza de 2635 kilometri). Au urmat apoi, in acelasi secol, Iapetus (Cassini - 1671), Rhea (Cassini - 1672), Tethis si Dione (Cassini - 1684). Primul satelit descoperit fotografic, cel cu numarul noua - Phoebe, a fost identificat de catre Pickering in anul 1898. La mijlocul secolului 20 erau cunoscuti doar 10 sateliti ai planetei. In prezent, dupa intrarea in activitate a telescoapelor de mare putere si altitudine, ca si a telescoapelor spatiale, numarul satelitilor lui Saturn a fost stabilit la 31. Dintre acestia, foarte interesant este "satelitul numarul 6" - Titan. La inceputul anului 1944, Gerard P. Kuiper a stabilit, dupa analiza unei spectrogramea lui Titan, ca acesta poseda atmosfera. De asemenea, el a stabilit circumstantele, functie de masa si temperatura, prin care un corp relativ mic, poate avea sau nu atmosfera proprie. Titan este singurul satelit planetar care are atmosfera. O atmosfera densa, care se intinde paa la cel putin 350 - 400 kilometri altitudine, fiind alcatuita preponderent din azot. In ea s-au mai pus in evidenta metanul, acetilena, etilena, si altele. Existenta atmosferei a impiedicat observarea nemijlocita a suprafetei lui Titan, chiar daca in 1980 sonda Voyager 1 s-a apropiat la numai 4000 kilometri de el. Temperatura medie pe Titan este de minus 173 grade C, numai cu putin peste punctul de fierbere al azotului, fiind posibila existenta la poli a unor lacuri de azot lichid.

Iulianes 31
03-18-2007, 04:58 PM
Somnambulii au o boalã care nu-i lasã sã cadã de pe acoperis. Microbii ãstia le dã echilibru. Când somnambulii vin într-o parte, microbii fug în cealaltã parte si tot asa.
Soldatii care au pierdut rãzboiul încep si-l cautã.

Anotimpurile sunt ca sã nu se piardã omul de timp.

Strutul bagã capul în nisip când e pericol cã acolo are el ouãle si sã-si ia rãmas bun de la ele.

Secretarã e o tanti care aduce cafeaua la un director.

Prãjiturile le fac frumoase cofetãresele ca sã zicã lumea cã meritã cât costã. Prãjiturile urâte nu au gust.

Ghinion înseamnã când un copil se ceartã cu celãlalt si mama lui are ghinion cã trebuie sã se certe cu mama celuilalt copil.

Somnul vine când observã cã noi stãm degeaba.

Experienta este un lucru fãcut si de care te miri.

Fin este când costã multi bani si mama zice "Ia uite ce fin este !".

Noi visãm ca sã nu ne plictisim noaptea.

Eu ca sã învãt vin la scoalã cã acasã mama nu stie ce înseamnã termen.

Dirijorul dã din mâini ca sã arate durerea sunetului.

Suflet e când mama îti pune prãjituri pe farfurie si-i lasi prãjituri si lui ãla mic.

Statuile se fac din piatrã la ãia care au câstigat la rãzboi. Noi facem statui cã dacã vin alti strãini si vãd cã noi nu avem statui zic cã noi am pierdut toate rãzboaiele.

Lingusitor este când lingi lingura, lingi farfuria si vrei sã lingi si cratita toatã.

Omul de la televizor stie cã mâine plouã cã are un bilet si citeste. Biletul i l-a scris mama lui.

Când afarã e soare, noi ne dezbrãcãm umbra si o punem pe jos.

Pe vremuri, la mosiile împãratilor si regilor, oamenii legau gâtul la girafe cu o atã de balustradã si puneau un pietroi care cântãrea o tonã. Ei i s-a format gâtul lung. Girafa asta era pedepsitã cã nu muncea la unele munci agricole. Celelalte girafe s-au nãscut din girafa asta la fel.

Când doi oameni vorbesc repede si nu se întelege nimic, înseamnã cã aia e ceartã.

Oamenii vorbesc limbi diferite cã în altã parte doamna de românã îi învatã englezeasca.

Respect înseamnã sã te scoli sã stea babele pe scaun.

Noi trebuie sã avem douã nume pentru cã dacã avem un nume urât sã-l spunem pe celãlalt.

Peisajul e un fenomen al naturii pe care-l gãsim numai vara.

Turistii sunt oameni tineri care merg sus la munte. Pe bãtrâni nu-i cheamã turisti, pe ei îi cheamã vizitatori.

La scoalã nu se dau note mai mari decât nota 10 ca sã nu se încurce profesorii.

Doctorii scriu foarte încâlcit retetele ca farmacistul sã fie sigur cã reteta a scris-o un doctor.

Mama mea lucreazã la facultate. Ea munceste cu pixul.

Mamele sunt mai vorbãrete decât tatii pentru cã mamele se duc la piatã si se ceartã cu vânzãtorii.


.................................................
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 05:17 PM
Sportul este ministerul sãnãtãtii.

Oamenii îl fluierã mereu pe arbitru pentru cã deranjeazã jocul.

Se spune microbisti la pasionatii de meciuri pentru cã ei stau toatã ziua ca microbii în sufletul oamenilor.

Jucãtorii aleargã, cad, se încãlzesc asa înainte de meci ca sã vadã spectatorii cã ei vor face treabã când vor intra pe teren.

Educatia fizicã e când ai ora asta la scoalã, adicã esti liber.

Sunt si meciuri în nocturnã pentru cã unii sportivi sunt de serviciu în tura de noapte.

Statuia e o figurã si e pusã în oras ca sã ne orientãm unde este piata.

Boxul e o bãtaie cu timp fix.

Trebuie doamnã directoare în scoalã cã ea are grijã sã se certe cu doamna noastrã ca sã învete copiii.

Noi avem trei vacante la scoalã pentru cã la doamna noastrã i se terminã lectiile care sã ni le dea acasã.

Cuvântul gentlemen se foloseste în filme ca sã fie filmul mai interesant.

----------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 05:25 PM
Tânara doamna, draguta, inteligenta, caracter, familie buna, doreste casatorie cu domn bine situat care sa aiba si autoturism. Ofertele se vor adresa subsemnatei, însotite de fotografia autoturismului.

Asociatie de locatari, angajeaza fochist de înalta presiune.

Cautam femeie la fetita în vârsta si nefumatoare.

Vând masina de cusut mâna si picior.

Vând butelie de aragaz cu reseu si frigider.

Vând patut copil facut la comanda pentru pretentiosi.

Închiriez camera la doua fete încadrate cu un singur pat.

Cumpar îmbracaminte de dama deosebita si putin întrebuintata.

Confectionez si încaputez cizme pentru barbati cu înlocuitori de calitate.

Ofer loc de veci liberabil prin schimb.

Ofer recompensa celor care au spus nevestei lui Paul Ionescu ca l-au vazut cu o femeie în masina în ziua de 18 iunie, pe autostrada Bucuresti-Pitesti. Va rog sa veniti sa depuneti marturie si la tribunal. Paul Ionescu.

Anunt într-un ziar: Un om de viata a murit...
----------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 05:38 PM
-------Perle de-ale avocatilor
Iata o selectie de intrebari care au fost puse in realitate de catre unii avocati unor martori in timpul unor procese care au avut loc in Statele Unite. In unele cazuri, este furnizat si rasunsul dat de unii martori mai ascutiti la minte. Aceste fraze au fost extrase dintr-o carte intitulata "Disorder in the Court".

Avocat: Domnule doctor, inainte de a incepe autopsia ati verificat
pulsul?
Martor: Nu.
A: Ati verificat tensiune arteriala?
M: Nu.
A: Ati verificat daca respira?
M: Nu.
A: Atunci este posibil ca pacientul dumneavoastra sa fi fost
in viata in momentul cand ati inceput autopsia?
M: Nu.
A: Cum puteti fi atat de sigur de asta, domnule doctor?
M: Deoarece creierul sau era intr-un borcan pe biroul meu.
A: Dar pacientul nu putea, totusi, sa fie in viata?
M: Acum daca stau sa ma gandesc, este posibil sa traiasca exact in
momentul acesta indeplinind o functie de avocat
pe cine stie unde...

Avocat: Ce a rezultat din mostra de tesut vaginal?
Martor: Urme de sperma.
A: Sperma masculina?
M: E singurul tip pe care-l cunosc.

Avocat: Ati intretinut relatii sexuale cu el la New York?
Martor: Refuz sa raspund la aceasta intrebare.
A: Ati intretinut relatii sexuale cu el la Chicago?
M: Refuz sa raspund la aceasta intrebare.
A: Ati intretinut relatii sexuale cu el la Miami?
M: Nu.

Avocat: In dimineata de 25 iulie ati mers pe jos de la ferma
dumneavoastra pana la crescatoria de pasari?
Martor: Da.
A: Deci ati trecut la numai cativa metri de ocolul de rate?
M: Da.
A: Ati remarcat ceva special?
M: Da.
A: Puteti spune instantei ceea ce ati vazut?
M: L-am vazut pe George.
A: L-ati vazut pe George, acuzatul in acest proces?
M: Da.
A: Puteti sa spuneti ce facea George la momentul respectiv?
M: Isi bagase chestia in rate.
A: "Chestia"?
M: Stiti dumneavoastra, pu... Adica penisul.
A: Ati trecut aproape de ocolul de rate, iluminarea era buna,
nu erati
sub influenta alcoolului, aveati un punct de observatie bun,
si ati
vazut CLAR ceea ce ne-ati explicat?
M: Da.
A: I-ati spus ceva?
M: Binenteles.
A: Ce i-ati spus?
M: "Buna George!"

Avocat: Pe ce data este aniversarea dumneavoastra?
Martor: 15 iulie.
A: Ce an?
M: In fiecare an.

Avocat: Aceasta boala va afecteaza memoria?
Martor: Da.
A: In ce mod va afecteaza memoria?
M: Am uitat.
A: Ati uitat... Puteti sa ne dati un
exemplu de ceea ce ati uitat?

Avocat: Care a fost primul lucru pe care
vi l-a spus sotul dumneavoastra?
Martor: A spus "Unde sunt, Cathy?".
A: Si de ce va enervat chestia asta?
M: Pentru ca pe mine ma cheama Susan.

Avocat: Si unde a avut loc accidentul?
Martor: Pe la kilometrul 499.
A: Si unde se gaseste kilometrul 499?
M: Probabil intre kilometrii 498 si 500.

Avocat: La ce distanta se aflau
vehiculele in momentul coliziunii?


---------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 05:47 PM
La un concurs de animale, în cadrul unei sarbatori agricole, s-a afisat programul.
ora 10.00 - prezentarea invitatilor.
ora 12.00 - prezentarea animalelor.
ora 14.00 - masa comuna.

Într-o croitorie de dama: "Fustele se ridica zilnic între orele 10.00 si 14.00".

Vindem second hand.

Servim o varietate de ciorbe si mâncaruri gatite.

Consumati cu încredere supa de pasare vegetariana.

Servim cu frisca clientela bine batuta.

Avem frisca batuta toata ziua.

Nu servim minori sub 18 ani.

Nu servim în stare de ebrietate.

Avem ciorapi de femei lungi.

Lenjeria de corp nu se schimba.

Confectionam costume de dama la proba doua.

Croim rochii pentru dame de lux.

Confectionam posete si genti si cu pielea clientului.

Nu trimiteti copii la umplut cu sifoane.

Confectionez paturi pentru copii de fier.
----------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 05:58 PM
Pentru cei interesati de serialul "Triunghiul Bermudelor".
Maine voi posta aici inca doua episoade din acest serial, asa ca fiti pe faza!
La ora asta inca nu stiu cate episoade va avea acest serial, dar oricum nu se va termina maine.
Asadar maine:episoadele 9 si 10.
----------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 07:58 PM
CE SUNT DROGURILE?
DROGURILE SUNT NISTE PLANTE PE CARE LE USUCA GANGSTERII SI LE IAU CA PE NISTE MEDICAMENTE, CARE II AMORTIZEAZA, SA NU-SI MAI RECUNOASCA FAPTELE. (14 ANI)

CE ESTE RASCOALA?
RASCOALA INSEAMNA, CAND PARINTII NOSTRI NU GASESC BANI SI ATUNCI RASCOLESC CA SA GASEASCA. (8 ANI)

CE ESTE ECONOMIA?
ECONOMIE INSEAMNA SA NU MAI CHELTUIM DIN SALARIU,CA SA-L PUNEM LA BANCA. CHELTUIM NUMAI DIN CIUBUCUL, CARE NI-L DA SEFUL. (7 ANI)

CE SUNT AMPRENTELE?
AMPRENTELE E CAND PUNEM MANA PE O CLANTA SI RAMAN DEGETELE ACOLO SI LE GASESTE POLITIA. (8 ANI)

CE ESTE POLITICA?
POLITICA ESTE CAND MAI MULTI OAMENI SE INTALNESC SI VORBESC FOARTE MULT. (8ANI)
POLITICA E UN FEL DE SPIONAJ. (12 ANI)

CE ESTE SUFLETUL?
SUFLET E CAND ITI PUNE MAMA PRAJITURI PE FARFURIE SI II LASI PRAJITURI SI LU' ALA MIC. (8 ANI)

CE ESTE TRISTETEA?
TRISTETE INSEAMNA CAND UN OM VINE LA ALTUL SI BEA MULT.(7 ANI)

DE CE SE BAT POTCOAVE CAILOR?
CALULUI I SE BAT POTCOAVE, PENTRU CA POTCOAVELE SUNT MAI USOARE DECAT CALUL SI ELE MERG MAI REPEDE DECAT CALUL.(8 ANI)
LA CAL SE PUNE POTCOAVE, SA NU CADA CALUL PE SPATE, ATUNCI CAND PUNE FRANA, CALUL SE INTEPENESTE IN POTCOAVE. (9 ANI)
LA CAL SE PUNE POTCOAVE CA SA TROPAIE PE STRADA, CA DACA NU ROPAIESTE NU E CAL.(7 ANI)

CE ESTE RESPECTUL?
RESPECT INSEAMNA SA TE SCOLI SI SA STEA BABELE PE SCAUN.(9 ANI)

CE INSEAMNA CUVANTUL "MODERN"?
MODERN E CAND VEZI CEVA FRUMOS SI E SCUMP SI N-AI BANI. (7 ANI)

CUM SE FACE PARFUMUL?
PARFUMUL SE FACE DIN APA, DOP SI DIN PARFUM. (5 ANI)

CUM REZISTA PASARILE CALATOARE SA ZBOARE, ZI SI NOAPTE, MII DE KILOMETRI?
RANDUNICILE CAND PLEACA IN TARILE CALDE, PE DRUM SE ASEAZA PE ARIPA BERZEI SI SE ODIHNESC. PASARILE CAND PLEACA ASA DEPARTE ISI IAU MANCARE LA ELE INTR-O SACOSA. INAINTE DE A ZBURA, MAI STAU O LUNA, DOUA, SA SE ODIHNEASCA.(7 ANI)

CUM STIU CEI DE LA TELEVIZOR CA MAINE VA FI VREME URITA SAU FRUMOASA?
OMUL DE LA TELEVIZOR STIE CA MAINE PLOUA, CA ARE UN BILET SI CITESTE.
BILETUL I L-A SCRIS MAMA LUI. (6 ANI)

DACA PAMANTUL SE INVARTESTE, CUM DE NU CADEM DE PE EL?
NU SE INVARTESTE DECAT PAMANTUL, ASFALTUL NU SE INVARTESTE. (6 ANI)
PAMANTUL ESTE ROTUND. NOI NU CADEM DE PE EL, PENTRU CA STRAZILE SUNT DREPTE, ELE NU SUNT ROTUNDE. (8 ANI)
PAMANTUL ARE FORMA ROTUNDA, NOI NU CADEM DE PE EL, CA NOI NU MERGEM ACOLO, UNDE SE FACE EL ROTUND. (7 ANI)

CE SUNT BURUIENILE?
BURUIENILE SUNT NISTE PLANTE FOLOSITOARE DOAR LOR. (12 ANI)

CE ESTE PLOPUL?
PLOPUL ESTE O VIETUITOARE DIN LEMN. (7 ANI)

CE ESTE AMBITIA?
AMBITIA IN VIATA INSEAMNA SA FII EGOIST. (10 ANI)

CE ESTE ZAMBETUL?
A ZAMBI INSEAMNA SA RAZI PARCA IN GANDUL TAU. (8 ANI)
A ZAMBI ESTE CAND NISTE OAMENI RAD CU GURA INCHISA, CA SA NU DERANJEZE OAMENII DE LA BLOC. (7 ANI)

CE INSEAMNA SA FII NEMURITOR?
NEMURITOR E CAND SUNT DOI BANDITI SI TRAGE CU PISTOLUL, UNUL MOARE SI CELALALT RAMANE IN PICIOARE NEMURITOR. (7 ANI)

LA CE FOLOSESTE STEAGUL?
STEAGUL FOLOSESTE, CA ATUNCI CAND VENEAU TURCII PESTE NOI, EI NU STIAU PESTE CE TARA VENEAU SI ATUNCI NOI LE ARATAM STEAGUL SI DUPA AIA EI STIAU. (7 ANI)

CE SUNT LACRIMILE?
LACRIMILE SUNT, CAND CREIERUL DA UN MOMENT DE GANDIRE, EL TRANSPIRA SI TRANSPIRATIA IESE PRIN OCHI. (11 ANI)

CE ESTE INJECTIA?
II BAGA INJECTIA LA POPOU SI LA OM SI LA MICROB SI PE EL IL OMOARA, CA E MAI MIC. (7 ANI)

CE ESTE ACELA UN MINISTER?
MINISTER INSEAMNA, CA SA TE DUCI ACOLO SA TE RAZBUNI. (9 ANI)
MINISTER ESTE O INCAPERE MARE UNDE SE ADUNA TOTI MINISTRII CA SA FACA SEDINTE PENTRU A IMBUNATATI CARTIERUL LOR. (9 ANI)
MINISTERUL ESTE O FABRICA CARE FACE BETE. (7 ANI)
MINISTER INSEAMNA CAND SCRIE CEVA SI SE DUCE LA ALT OM SI OMUL ASA IL TRIMITE LA ALT OM. (8 ANI)

CE ESTE MINISTRUL?
MINISTRU E UN OM CARE STA PE SCAUN SI LE SPUNE LA ALTII SA FACA CERERE. (7 ANI)
MINISTRU E UN OM CARE A INVATAT ZECE CLASE SI S-A DUS LA SERVICIUL DE MINISTRI. (8 ANI)

CATI ANI TINE COPILARIA?
COPIII TRAIESC 35 DE ANI, OAMENII TINERI 25 SI BATRANII IN 5 ANI MOR. (8 ANI)
COPILARIA TINE CEL MAI MULT, CA DORESTI TU TOT TIMPUL SA TE FACI MARE (9 ANI)
COPILARIA TINE 5 ANI SI DUPA AIA VINE SCOALA. (6 ANI)

CE ESTE TALENTUL?
TALENTUL ESTE O MANDRIE A CREIERULUI. (12 ANI)

CE ESTE SETEA?
SETEA INSEAMNA CAND TU VEZI CICO IN ORAS SI VREI SA BEI SI MAMA NU-TI DA, CA DUPA AIA NU ARE BANI DE MANCARE. (7 ANI)

CE ESTE INIMA?
INIMA E O CARNE CARE STA PE SUFLETUL OAMENILOR, CA SA TRAIASCA OAMENII CU SUFLET. (7 ANI)

CE ESTE IGIENA?
IGIENA ESTE CAND VIN NEAMURILE SI VEDE CE CURAT E IN CASA. (7 ANI)

CE SUNT MICROBII?
MICROBII SUNT NISTE GANDACEI MICI DE TOT, EI SUNT ASCUNSI PE LA APROZAR. EI VEDE CA AI CUMPARAT CARTOFI, SARE PE CARTOFI SI DACA NU-L SPELI PE CARTOF, TU MORI. (7 ANI)

CUM DE ESTE BRADUL VERDE TOT TIMPUL?
BRADUL ARE CEL MAI MULT ORGANISM SI CALCIU SI DE-AIA E VERDE MEREU. (12 ANI
----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 08:10 PM
ADELINA / ALINA - originea numelui este "Adal" ("nobil" in germana veche).

ADRIANA / ADRIAN - de la "Hadrianus", nume de origine latina ce inseamna "originar de lânga Marea Adriatica".

ALEXANDRU / ALEXANDRA - de la "Alexandros", nume grecesc care inseamna "protector al barbatilor".

ALMA - derivat din expresia latineasca însemnând "amabil".

AMALIA - nume vechi germanic care inseamna "munca".

AMANDA / ANGELA / ANGELICA - de la "amanda / amandus", o expresie latina însemnând "cea care trebuie iubita". Acest nume a fost un adjectiv latinesc, corespunzand termenului masculin "angelicus". Acest termen este originar de la numele grecesc "angelos", însemnând "mesager". Expertii nu sunt siguri daca acest termen vechi este sursa modernului nume feminin Amanda. Poate fi o simpla extindere a familiarului Angela, probabil influentat de frantuzescul Angelique, însemnând "angelic, diafan".

ANA / ANCA / OANA - de la "channah", nume ebraic care inseamna "gratie favorita".

ANDREEA / ANDREI - de la "Andreas", nume masculin grecesc care inseamna "razboinic".

ANTONIA / ANTON - de la "Antoniu" (nume de origine latina care inseamna "a fost pierdut") sau de la cuvântul latin "antius" ("avangardistul").

ATANASIE (l.gr. "athanasius") - "nemuritorul".

AUGUSTA / AUGUSTINA / AUGUSTIN - de la cuvântul latin "revenit".

AURELIA / AUREL - de la "Aurelius", nume de origine latina, însemnând "aurita / auritul".

AURORA / AURICA - in limba latina inseamna "zori / rasarit".

BEATRICE - de la "viatrix", nume latin ce inseamna "voiajor / calator".

BIANCA - provine din cuvântul "blanc" (din franceza veche), ce inseamna "alb".

BOGDAN - de la "bogdan", o fraza slava ce inseamna "darul lui Dumnezeu".

CALIN (l.lat. "Cataalinus") - cel care umbla cântând.

CAMELIA - de la o expresie din latina ce inseamna "ajutorul preotului".

CARMEN (l.lat.) - "cântec de dragoste".

CAROLINA / CAROL - de la "Karl", cuvânt antic german ce inseamna "om liber".

CATALINA / ECATERINA / CATALIN - de la "aikaterine", nume grec ce inseamna "pur". Dar nu toti expertii sunt de acord. Unii spun ca numele este derivat din cuvântul grec "katharos". Altii sustin ca s-ar trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei. O alta sursa posibila este "katerina", un cuvânt grec pentru "tortura".

CECILIA / CELIA / CECIL - de la "caecilia", nume latin ce inseamna "orb".

CEZAR - de la "caesarius", nume latin ce inseamna "seful".

CIPRIAN - de la "cyprianus", nume latin ce inseamna "originar din Cipru".

CLARA - de la expresia latina ce inseamna "sclipitor".

CLAUDIA / CLAUDIU - de la o expresie latina ("lame") care inseamna "schiop".

CLEMENTINA - de la "clementia", nume latin ce inseamna "milos".

CLEOPATRA - de la "kleopatra", nume grec ce inseamna "mândria tatalui".

CONSTANTIN - de la "constans", nume latin care inseamna "statornic".

CORINA - de la "kore", nume grec ce inseamna "fecioara".

CORNELIA / CORNEL - cuvântul de origine este "cornu", echivalentul latin pentru "horn".

CRISTINA / CRISTIAN - de la "christiana", nume latin ce inseamna "urmasul lui Cristos".

DANA / DANIELA / DOINA / DAN / DANIEL - prenume de origine ebraica ("cel ce a judecat").

DAVID - originea cuvântului vine din ebraica si inseamna "de iubit".

Delia (l.gr.) - "cea de pe insula Delos" (Grecia).

DIANA - de la "diviana", nume latin pentru "zeita".

DIONISIE (l.gr. "Dionysius") - "fiul zeului Dionysos".

DOLORES - provine de la o expresie spaniola ce inseamna "durere".

DOMINIC - de la cuvântul latin însemnând "lord".

DORIN - prenume de origina greaca: a) apartenenta la grupul etnic al "Dorilor", sau b) derivat din "theodor" ("darul Domnului").

DRAGOS - isi are originea in limba slavona ("dulce glorie").

DUMITRU - corespunde zeului grec "Demetrius" (zeul agriculturii).

Deocamdata atat, dar voi continua. Daca va intereseaza!
----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 11:17 PM
ELENA / ELEONORA / NORA - nume grec ce inseamna "raza de soare".

ELISABETA (l.ebr.) - "cea care il cinsteste pe Jehova".

ELVIRA - de la "ali wer", o fraza din germana antica ce inseamna "intr-adevar strain".

ELVIRA (l.span.) - "cea mareata" sau "cea care pastreaza".

EMANUELA / EMANUEL - de la "Imanuel", nume ebraic care inseamna "Dumnezeu este cu noi".

EMILIA / EMIL - de la "Aemilus", nume latin care inseamna "dornic / nerabdator / zelos".

EUFROSINA (l.gr. "Euphrosyne") - "cea senina".

EUGENIA / EUGEN - de la "eugenios", nume grec ce inseamna "aristocrata / aristocrat".

EUSEBIU - de la o expresie greceasca ce inseamna "religios".

FABIAN - de la "fabianus", nume latin ce inseamna "cultivator de fasole".

FELICIA / FELIX - de la "felix", nume ce inseamna "fericit".

FILIP - de la "philippos", nume grec ce inseamna "iubitor de cai".

FLAVIA / FLAVIU - de la o expresie latina ce inseamna "galben auriu".

FLORINA / FLORENTINA / FLORIN - de la "florentina", nume latin ce insemana "infloritoare".

GABRIELA / GABRIEL - de la "Gowriel", nume ebraic ce inseamna "Dumnezeu e puterea mea".

GEORGINA / GEORGE / GHEORGHE - de la "georgios", nume grec ce inseamna "fermier / taran".

GLORIA - de la o expresie latina ce inseamna "glorie".

GRAZIELA (l.lat. "gratia") - "cea gratioasa".

GRIGORE - de la "gregorios", nume grec ce inseamna "vigilent".

HORATIU - de la "Horatiu", nume latin al carui sens a fost pierdut.

HORIA - de la "Heinrich", nume germanic antic ce inseamna "cap de familie".

HORTENZIA (l.lat. "hortensia") - "gradinareasa".

IACOB - de la vechiul prenume ebraic Iacov, respectiv Iaakov ("Cel ce tine de calcâi", conf. "Geneza 25:26").


----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-18-2007, 11:50 PM
ILEANA - de la expresia ebraica care inseamna "raspunsul Domnului".

INA - forma scurta a multor prenume care se termina in "ina".

IOANA / ION / IOAN - de la "Yochana", nume evreiesc, însemnând "binecuvântarea Domnului".

IRINA - de la "eirene", nume grec însemnând "pasnica".

IRMA - de la "irmen", vechi nume germanic, însemnând "universal".

ISIDOR (l.gr. "Isidor") - "darul zeitei Isis".

IULIA / JULIETA / IULIU - de la expresia latina care inseamna "descendentul zeului Jupiter".

IUSTINA / IUSTIN - de la "justinus", nume latin care inseamna "cel care gândeste corect".

LAURA / LORENA / LAUREAN / LAURENTIU - a) de la "laurus" ("tufa de laur") sau b) de la "originar din Laurentum" (localitate veche lânga Roma).

LEONARD - de la "leonhard", cuvânt vechi germanic însemnând "puterea leului".

LETITIA - de la o expresie latina însemnând "bucurie".

LILIANA - de la "lilium", cuvânt latin însemnând "crin".

LIVIA / LIVIU - de la expresia latina însemnând "albastru".

LUCIA / LUCIANA / LUCA / LUCIAN (l.lat. "lucire") - "luminoasa / luminosul".

LUCRETIA / LUCRETIU - de la "lucror", cuvânt latin ce inseamna "a reusi".

MAGDALENA / MADALINA - de la expresia ebraica însemnând "originara din Magdala" (sat biblic pe malul Marii Galilee, presupus a fi locul de origine al Mariei Magdalena, personaj neotestamentar).

MARCELA / MARCEL / MARTINA / MARTIN - de la "Marcia / Martinus", prenume latine însemnând "dedicat lui Mars" (zeul razboiului la romani).

MARGARETA (l.iran.) - "perla".

MARIA / MARIANA / MARIELA - de la Miryam, nume ebraic însemnând "copil dorit". Altii interpreteaza prenumele ca însemnând "rebel" sau "multa amaraciune".

MARIN (l.lat. "marinus") - "marinarul".

MARIUS / MARCU - de la expresia latina însemnând "barbatesc" (deriva de la "Mars", zeul razboiului la romani).

MARTA - de la expresia "femeie de casa".

.................................................
Continuarea maine.

----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-19-2007, 09:25 AM
Asa cum am promis astazi postez inca doua episoade din serialul "Triunghiul Bermudelor".


Triunghiul Bermudelor ( IX )

Istoria disparitiilor continua cu:
La congresul Societatii vest-germane de geofizica din luna august 1979 se mai face înca o comunicare interesanta: curentul Golf Stream se opreste în dreptul insulei Terra Nova si face cale întoarsa. Se pune atunci întrebarea: de unde vine apa calda din nord-estul Atlanticului daca nu este adusa de Gol Stream, asa cum se crezuse pâna acum ?
Noiembrie 1979; Nava ,,Zaria'', în acel moment singura din lume construita în întregime din materiale care nu se magnetizeaza, aflata în dotarea Academiei si Stiinte a U.R.S.S. porneste într-o expeditie de cercetare în zona Atlanticului de nord-est.
La începutul lunii decembrie 1979, de la baza Cap Canaveral este lansat satelitul american de telecomunicatii ,,Satcom III''. La scurt timp dupa lansare, satelitul a disparut, pur si simplu, în spatiu si nu a mai putut fi regasit niciodata.
Iar în februarie 1980 satelitul japonez de telecomunicatii ,,Ayame 2'', dispare de asemeni in spatiu, la scurt timp dupa lansare.
În a doua jumatate al anului 1980, pachebotul ,,S.S. Norway'' se afla într-o croaziera de doua saptamâni în Marea Caraibelor, având la bord un numar de 2400 de persoane. La aproximativ 240 km nord de Haiti, vasul ramâne în pana ( o pana a carei natura nu a fost niciodata precizata), croaziera este întrerupta, iar serviciile de coasta americane întâmpina dificultati la încercarile de remorcare a lui.
În ultimele zile ale anului 1980, dispare în Pacific vasul iugoslav ,,Dunav'', cu 32 persoane la bord, la cca. 630 mile sud-est de portul japonez Yokohama.
Iar în primele zile ale lui 1981, cargoul grec ,,Altiparos'', cu 35 de persoane la bord, dispare în timp ce naviga dintr-un port canadian spre Osaka, Japonia.
În vara aceluiasi an, la începutul lunii iunie, în Guatemala s-a anuntat disparitia instantanee, fara urma a tuturor locuitorilor - peste 60 de familii - unei asezari izolate din nordul tarii. Toate încercarile de gasire a celor disparuti, nu au dat nici un rezultat.
Un alt accident curios s-a petrecut în luna decembrie 1981: ,,Locotenentul Thomas Tiller, 26 de ani, navigatorul unui avion de tipul ,,Phantom'' apartinând aviatiei S.U.A. care a disparut în mod misterios, a fost descoperit în stare de inconstienta, plutind în echipamentul sau de salvare în largul coastelor statului Carolina de Sud, la 60 km sud-est de localitatea Charleston. Aflat în misiune de zbor, aparatul a disparut dupa o manevra executata în zona din apropierea celebrului Triunghi al Bermudelor. Un ofiter superior, colonelul Peter Kempf, a declarat ca a fost intrigat de acest accident. ,,Niciodata nu am mai vazut asa ceva. Un avion care a disparut pur si simplu, fara nici o comunicare sau contact vizual. În momentul în care pilotul a fost ejectat din aparat trebuia sa intre în functiune un semnal radio pentru a localiza echipajul în vederea salvarii lui, iar acest semnal nu a fost transmis. Cercetarile continua pentru a se încerca gasirea pilotului aparatului, lt. Michael Matson, 24 de ani''.
Desi, din cauza faimei din ce în ce mai proaste pe care si-o câstiga fatalul Triunghi al Bermudelor, traficul maritim în aceasta zona devine de la an la an mai redus, numarul tristelor evenimente de aici nu descreste. Astfel conform statisticilor aceleasi societatii de asigurari Lloyd, numai autoritatile maritime americane înregistreaza ,,disparitia a nu mai putin de 600 de nave de diverse tipuri si dimensiuni, între 1971 si 1982''.
Separat, autoritatile portuare din Miami, Florida, S.U.A., au înregistrat ,,disparitia în conditiile insolite, a 200 de iahturi cu echipaje cu tot'', numai în anul 1981 !
Accidentele navale si aeriene continua în ritm sustinut în acest deceniu. De la an la an creste numarul vaselor si avioanelor care dispar datorita uraganelor, ciocnirilor, incendiilor, actelor teroriste sau chiar pirateriei moderne. Un bun procent al acestora îl constituie disparitiile - asa-numitele ,,alte accidente'' - carora nu li s-au putut gasi niciodata cauzele sau explicatii cât de cât acceptabile.
Aceasta fantastica succesiune de întâmplari neobisnuite, nu formeaza decât o succinta trecere în revista a celor ce se petrec în Triunghiul Bermudelor. Aceste evenimente misterioase si inexplicabile depasesc nu numai puterea noastra de întelegere, ci chiar posibilitatile de investigare ale stiintei si tehnologiei contemporane. Asa cum s-a observat, lista parcursa nu cuprinde numai evenimente petrecute în exclusivitate în zona fatalului Triunghi. Într-adevar, se pare ca aceasta nu este singura zona de pe glob unde dispar nave si avioane în chip inexplicabil. (va urma)
Nu ratati istoria disparitiilor.
Continuarea mai tarziu, tot astazi!
sursa www.smol.ro .
Pentru cei interesati: in total vor fi 14 episoade.

----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-19-2007, 10:17 AM
Iata si urmatorul episod din serial(promisiunea facuta datorie curata):
Triunghiul Bermudelor ( X )

Istoria disparitiilor continua cu:
Aceastã fantasticã succesiune de întâmplãri neobisnuite, nu formeazã decât o succintã trecere în revistã a celor ce se petrec în Triunghiul Bermudelor. Aceste evenimente misterioase si inexplicabile depãsesc nu numai puterea noastrã de întelegere, ci chiar posibilitãtile de investigare ale stiintei si tehnologiei contemporane. Asa cum s-a observat, lista parcursã nu cuprinde numai evenimente petrecute în exclusivitate în zona fatalului Triunghi. Într-adevãr, se pare cã aceasta nu este singura zonã de pe Glob unde dispar nave si avioane în chip inexplicabil.
Cercetãtorii care s-au ocupat de astfel de evenimente, au observat de mai mult timp existenta unei zone oceanice misterioase situatã la sud-est de Japonia, între aceastã tarã si Insulele Bonin, mai precis între Iwo Jima si Marcus Island, sector renumit prin pericolele sale pentru vapoare si avioane. Presupunându-se cã navele au dispãrut ca urmare a unor suite de eruptii vulcanice submarine, sau furii subite ale mareelor, aceastã zonã numitã frecvent ,,Marea Diavolului'', constituie obiectul unei reputatii cel putin tot atât de sinistre ca si aceea a Triunghiului Bermudelor, deoarece autoritãtile japoneze au declarat-o zonã periculoasã si interzisã. Aceastã decizie a fost luatã în urma unei anchete a unitãtilor de suprafatã japoneze în 1955. În acel an a fost trimisã o navã, ,,Kalyo Maru 5", pe care se îmbarcaserã mai multi oameni de stiintã, care aveau ca scop tocmai elucidarea misterului legat de numeroasele disparitii din Marea Diavolului. Atât nava, cât si cei îmbarcati pe ea au dispãrut tot atât de subit si de misterios, nelãsând în urma lor nici cea mai micã urmã.
De Marea Diavolului se temeau încã din vechime si pescarii, ei credeau cã era locuitã de monstri si demoni care puneau stãpânire pe corãbiile si vapoarelor ale cãror echipaje nu erau la post. Avioane si vapoare au dispãrut în acest sector mai multi ani la rând, si în timpul anilor de pace, 1950-1954, s-au volatilizat nu mai putin de nouã vapoare moderne, cu echipaje ce totalizau câteva sute de oameni.
Împrejurãrile caracteristice care determinã aceste disparitii, amintesc evenimentele petrecute în Triunghiul Bermudelor: operatii de cãutare intensive pe mare si în aer, lipsa - de cele mai multe ori - a epavelor sau sfãrâmãturilor lor, a petelor de ulei, a cadavrelor oamenilor din echipaje sau a pasagerilor.
Triunghiul Bermudelor si Marea Diavolului mai au un curios punct comun: asezarea lor geografic. Aproape de extremitatea sa vesticã, Triunghiul Bermudelor înglobeazã longitudinea 80° vest, meridian care în nordul real si cel magnetic se confundã si unde orice calcul de deviatie este de prisos. Acelasi meridian îsi schimbã denumirea când trece peste poli, pentru a deveni meridianul 150° est. acesta, venind de la Polul Nord, coboarã spre sud, trece pe la est de Japonia si transverseazã partea medianã a Mãrii Diavolului. În acest punct central, acul magnetic se îndreaptã si el spre nordul geografic, care se confundã cu nordul magnetic, la fel ca la limita vesticã a Triunghiului Bermudelor de pe antemeridian.
Un studiu mai aprofundat al triunghiului Bermudelor si al altor sectoare suspecte, a fost întreprins de Ivan Sanderson si expus în articolul sãu ,,Cele 12 cimitire ale Diavolului strãbat lumea'', scris pentru magazinul ilustrat ,,Saga''. Localizând pe hartã disparitia vaselor si avioanelor din întreaga lume, Sanderson si colaboratorii sãi si-au dat seama cã majoritatea din aceste pierderi se produc în sase zone, a cãror formã este mai mult sau mai putin asemãnãtoare unor romburi si printr-o serioasã coincidentã, se situeazã toate la latitudini cuprinse între 30° si 40° la nord de Ecuator, înglobând, evident chiar Triunghiul Bermudelor si Marea Diavolului.
Aprofundându-si teoria, Ivan Sanderson stabileste o retea de 12 anomalii, la un interval de 72° în jurul globului, centrate mai precis la 36° nord si sud: cinci zone pe emisfera nordicã, cinci pentru cea sudicã si douã pentru cei doi poli. Toate aceste zone ar avea formã mai mult de romb decât de triunghi. Motivul pentru care Triunghiul Bermudelor constituie cea mai celebrã dintre anomalii, s-ar datora dupã pãrerea lui, asezãrii sale într-o zonã mai frecventatã. Celelalte 11 sectoare în discutie, prezintã tot atât de multe anomalii evidente de magnetism sau deviere spatiu-timp. Cercetãri ulterioare aveau sã confirme justetea acestei descoperiri. Printre altele, e bine sã amintim aici si existenta deasupra regiunii de vest a Columbiei a unei zone numitã ,,cimitirul avioanelor''. Din cauze neelucidate încã, numai în perioada anilor 1969-1974, s-au prãbusit aici 12 avioane ! (va urma)
Nu ratati istoria disparitiilor. Continuarea în... curând(mai exact maine)!

sursa www.smol.ro .

----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-19-2007, 04:05 PM
Istoriile numelor de toale si de materiale sint incilcite, mai ales la romani, care au darul de a le amesteca.

In ceea ce priveste imbracamintea si textilele, termenii romanesti sint imprumuturi cu japca, majoritatea din franceza. Avem talentul de a da unor articole vestimentare numele materialului din care se confectioneaza.

Trend local

Exemplul cel mai la indemina e importul „blugilor“. In engleza, „blue jeans“ desemneaza doar pantalonii, cuvintul pentru material fiind „denim“. Romanii au insa si fusta, si geaca „de blugi“. Flanela velsa, material la origine, preluat insa de romani din franceza, se aude azi des cu sensul de jerseu sau pulover.

La fel s-a intimplat cu „fularul“ provenit din „foulardul“din Hexagon, care desemneaza o textila usoara, de obicei importata din India. De aceeasi soarta beneficiaza batista mioritica, botezata inadvertent dupa Jean Baptiste, asociat cu fabricarea textilei batist. Iar balonzaidul, in germana „matase de balon“, potrivit lingvistei Ioana Vintila Radulescu, s-a metamorfozat la noi in pardesiu de ploaie. Nici italiana n-a scapat, helanca, frecvent utilizata de romani in sensul de bluza mulata, cu git inalt, insemnind in aceasta limba tesatura sintetica supraelastica.

Pe de alta parte, in functie de influente, schimbam sensurile cum ne convine. Pentru anglo-saxoni, closul denumeste un tip de palarie, dar romanii au preferat sa pastreze sensul original frantuzesc al cuvintului, desemnind o fusta in forma de clopot.

Tendinte suplimentare

Profesorul Marius Sala, de la Institutul de Lingvistica din Cluj, mentioneaza si alte surse de nume pentru articolele vestimentare. „Joben, alias palarie inalta cu boruri tari, exista doar in limba romana. Vine de la numele unui celebru palarier francez stabilit in Bucuresti, pe Calea Victoriei.“ Raglanul, adauga profesorul, vine de la un conte englez care a pus pariu ca va lansa acest articol vestimentar si ca va deveni un trend in sine. Moda l-a preluat, iar el a cistigat ramasagul.

Nu doar numele de persoane reale, ci si cele ale unor personaje fictionale, se transmit la toale. Pantalonul il mostenim de la Pantalone, tatal bogat si zgircit al ingenuei din commedia dell’Arte. Numele lui a aterizat pe scena direct din hagiografia crestina. Sfintul Pantaleon era un doctor din Asia Mica, martirizat la inceputul secolului al IV-lea. E patronul medicilor si al moaselor.

Locurile dau si ele numele unor articole vestimentare. Exemplul pe care il da Marius Sala este „malacoful, la origine numele unei fortarete din Sevastopol. Explicatia este ca moda fustei in cauza s-a lansat in vremea razboiului Crimeii“.

Imbracaminte incendiara

Blazerul a inceput sa prinda in Romania abia prin anii ’80, dar trecutul lui britanic se intinde pina pe la 1880. Desemnind initial o jacheta din flanela, de culoare aprinsa, cuvintul si-a facut loc in limba cu visla: se referea la hainele rosii purtate de membrii clubului de canotaj Lady Margaret din Cambridge. Bikinii si cardiganul au insa o istorie mult mai zbuciumata.

Costumul de baie din doua bucati a aniversat pe 5 iulie 2006 sase decenii de facut furori. Autorul sau este designerul Louis Reard, dotat cu o sensibilitate pacifista debordanta. Motiv pentru care si-a denumit indrazneata creatie dupa atolul Bikini din Oceanul Pacific, locul unde SUA si-au testat armamentul nuclear.

Razboiul din Crimeea a reprezentat leaganul cardiganului. Puloverul sau jacheta care se deschide complet in fata isi capata denumirea de la James Thomas Brudenell, al saptelea duce de Cardigan care purta articolul vestimentar in cauza pe cind conducea sarja cavaleriei usoare de la Balaclava. In spaniola, jacheta este cunoscuta sub numele „chaqueta rebeca“, din cauza lungmetrajului „Rebecca“ regizat de Alfred Hitchcock: protagonista interpretata de Joan Fontaine purta un cardigan. Si trenciul modern are o legatura de rudenie cu conflictele armate.

Termenul provine din cuvintul englezesc pentru „transeu“, iar haina este atestata in 1916, fiind promovata in mediul militaresc si in afara lui de catre ofiterii britanici.

Pe drumul Damascului

Denumirile textilelor sint strins legate de locul de nastere. De aici olanda sau america, materiale populare la romani.

Cretonul duce mai departe numele unui satuc din Normandia. Prin comparatie, sifonul e defavorizat: isi ignora locul de origine si provine din cuvintul frantuzesc al carui sens original era „zdreanta“.

Am luat atitea cuvinte din franceza ca riscul de a te exprima gresit te pindeste la fiecare colt de material textil, fie ca e „prince de galles“ sau „georgette“. Mai mult, Mioara Avram avertizeaza: soie écrue este matase naturala nealbita, de culoare bej, deci varianta soie écrue roz e eronata. Cind orasul natal al unor materiale e exotic, denumirea romaneasca il stilceste si il adapteaza: muselina este derivata din numele unui oras irakian, Mosul sau Al/Mawsil, iar nanchinul a fost cindva Nanking, iar santungul, Shandong.

Nu intotdeauna insa numele indica provenienta autentica. De pilda, damascul nu provine din, ci prin Damasc, sursa autentica fiind China.

Porumbul schimba moda
O noua fibra, folosita in Europa doar pentru scutece, face valuri si articole vestimentare in Canada si in SUA.

La o recenta conferinta organizata la Toronto de Organizatia Industriei Biotehnologice, manechinele au defilat in haine de Oscar de la Renta si Versace confectionate dintr-un material nou-nout. E vorba despre o fibra inovativa numita Ingeo, a carei materie prima consta in mare parte in porumb modificat genetic. De fapt, NatureWorks LLC, compania americana care transforma cereala in textila, declara ca nu separa porumbul provenit din culturi naturale de cel din categoria organisme modificate genetic (OMG), motiv pentru care nu poate onora cererile unor firme, majoritatea europene, care vor sa cumpere Ingeo produs in absenta biotehnologiei. Depinzind de modul de utilizare, fibra poate avea textura bumbacului sau a poliesterului. Materialul se poate spala in masina, dar se poate topi la calcat. In plus, costa mai mult decit bumbacul sau poliesterul.

Apetenta americana

Anul viitor, Linda Loudermilk Inc. va incepe sa vinda cinci articole vestimentare, inclusiv blugi, facute din Ingeo. Alte companii, de pilda cea producatoare de ciorapi Fox River Mills Inc. din Iowa, intentioneaza sa se foloseasca de noul material. Cireasa de pe tort este camasa din Ingeo pe care Armani a inclus-o in colectia sa primavara-vara 2006.

Materialul ar putea fi asimilat mai rapid pe noul continent, deoarece locuitorii sai privesc cu ingaduinta OMG-urile. 52% din productia de bumbac de anul trecut a SUA era modificata genetic, conform datelor furnizate de Departamentul american de agricultura. In ceea ce priveste vechiul continent, mai sceptic, pe teritoriu italian si spaniol se vind deocamdata doar scutece biodegradabile din Ingeo. (A.O.)
sursa Cotidianul
---------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-19-2007, 04:15 PM
Te-ai intrebat vreodata de ce cascatul e molipsitor? Sau ce este sughitul?Am aruncat o privire asupra unor functii bizare ale organismului pentru a va oferi cateva raspunsuri.

Tresaririle involuntare de dinaintea somnului profund
Tuturor ni s-a intamplat sa trecem prin acea senzatie neplacuta a caderii in gol, urmata de un spasm care ne trezeste brusc, chiar cand eram aproape sa adormim. Cunoscut ca "spasm hipnic", acesta apare de obicei in faza somnului usor si ridica mari semne de intrebare specialistilor. Unii spun ca aceste tresariri sunt determinate de tranzitia de la starea de veghe la cea de somn, cand temperatura corpului scade, ritmul cardiac incetineste si muschii se relaxeaza. Una dintre ipoteze sustine ca spasmul apare cand creierul "crede" ca trupul se "prabuseste" si "comanda" prompt muschilor sa-l "prinda".


De ce ne amortesc bratele si picioarele?
Daca se intampla sa ramai mai multa vreme imobila, in a- ceeasi pozitie, ori sa adormi cu capul pe un brat, poti sa in-cerci senzatia neplacuta de intepaturi cu mii de ace, cunoscuta medical sub numele de parestezie.
Amorteala sau parestezia este provocata de lipsa irigarii cu sange a unei anumite zone a corpului (membre, de obicei) sau de compresia unui nerv. Aceeasi senzatie neplacuta apare si atunci cand te lovesti accidental de usa dulapului - de exemplu, exact in cot, adica in zona prin care nervul ulnar traverseaza bratul catre umar.


De ce cascam sau sughitam?
Vezi pe cineva cascand si, inainte sa-ti dai seama, incepi sa casti la randul tau. De plictiseala sau de stres, cascatul este intotdeauna molipsitor! Teoria evolutionista sustine ca acest obicei colectiv actiona ca un avertisment ori ca semnal de plecare la... vanatoare!
Despre sughit, specialistii spun ca apare daca bei prea repede sau incerci sa inghiti si sa inspiri in acelasi timp - poti declansa contractarea brusca a muschiului diafragmei, care duce la pierderea controlului respiratiei. Aerul inhalat nu mai ajunge in plamani, iar spasmul muscular inchide traheea. Nu exista o metoda garantata pentru a scapa de sughit, dar poti incerca sa-ti tii respiratia - ridici nivelul de bioxid de carbon din sange, regland ritmul respiratiei.


Ce este inrosirea obrajilor?
Inrosirea brusca a obrajilor este cauzata de un flux abundent de sange catre fata, datorita dilatarii vaselor. Aceasta este determinata de eliberarea brusca de adrenalina, care, la randul ei, e declansata de o emotie oarecare (jena, manie). Nu are nici un scop si nu e prezenta la nastere.


De ce avem ceara in urechi?
Secretia lipicioasa din urechi este un amestec de bacterii, celule de piele moarta si praf - o combinatie vitala pentru protejarea zonei delicate din urechea interna.
Produsa de glande micute, ceara este foarte eficienta pentru a controla bacteriile si a impiedica orice corp strain sa zboare, sa se strecoare ori sa fie pompat in canalul urechii. Asadar, nu te atinge de dopul de ceara din urechi si nu mai incerca sa-l scoti cu orice pret, folosind betisoare destinate curatarii pavilionului urechii si nu conductului auditiv!

Mihaela Doina Radulescu (www.avantaje.ro)
----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-19-2007, 07:27 PM
MAXIM / MAXIMILIAN - de la "Maximilianus", nume latin însemnând "cel mai mare".

MELISA - de la expresia greceasca însemnând "miere".

MIHAELA / MIHAI - de la o expresie ebraica însemnând "cine se aseamana cu Jehova ?".

MIRABELA - de la "mirabilis", cuvânt latinesc însemnând "miraculos".

MIRANDA - de la expresia latina care inseamna "minunat".

MIRCEA - probabil de la prenumele slav "Miroslav / Mirco" ("slava Pacii").

MIRELA - de la "Mireille", prenume frantuzesc însemnând "admira".

MONICA - de la "monos", cuvânt grecesc însemnând "sihastra".
NADIA - de la "nadejda", nume rusesc însemnând "speranta".

NARCISA - de la "narkissos", nume grec care inseamna "pierdut".

NATALIA (lat.) - "cea nascuta la Craciun".

NICOLETA / NICOLAE - de la "Niko-Laos", nume grecesc însemnând "popor victorios".

OCTAVIA / OCTAVIAN - provine din expresia latina însemnând "al optulea nascut".

OFELIA / FELICIA - de la "opheleia", cuvânt grec însemnând "ajutor".

OLGA - de la "Helga", nume scandinav însemnând "de succes". Nu toti expertii sunt de acord cu aceasta, unii spunand ca poate fi derivat din nume vechi însemnând "binecuvântata" sau "sfânta".

OLIMPIA - de la o expresie din limba greaca a carei traducere inseamna "originara din Olimp".

OLIVIA / OLIVIU / OLIVER - de la "olivia", nume însemnând "maslin".

PAULA / PAUL / PAVEL - sursa numelui este latina, iar traducerea este "cel mic de statura".

PETRE / PETRU - prenume provenit din greaca. Traducerea lui ar fi "dur / piatra".

QUINTILIU - provine din expresia latina însemnând "al cincelea".

RADU (l.slav. "rad") - "veselul".

REGHINA (l.lat. "Regina") - "regina".

REMUS (l.lat. "Remus") - "vâslasul".

RODICA - de la prenumele englez "Roda" ("rhode" = "trandafir").
SABINA (l.lat.) - descendenta din neamul Sabinilor (popor antic din Italia).

SEPTIMIU - provine din expresia latina însemnând "al saptelea".

SERGIU (l.lat. "Sergius") - "servare" = "a salva"; "servus" = "servitor".

SIDONIA (l.lat.) - "cea din orasul Sidon" (azi: Saida in Liban).

SILVIU (l.lat. "silvanus") - "padurarul".

SIMION (l.ebr. "simon") - "ascultator".

STEFAN (l.gr.) - "purtatorul cununei învingatorului".

SUSANA (l.ebr.) - "crin".

TEODOR (l.gr. "theodor") - "darul Domnului".

TIBERIU (l.lat. "tiberius") - "fiul zeului râului Tibru" (Roma).

TITUS (l.lat.) - "turturica".

VALER (l.lat. "valerius") - "sanatosul".

VASILE (l.gr. "basilaeus") - "domnitorul".

VICTORIA (l.lat.) - "invingatoarea".

VIORICA (l.lat. "Violetta") - "viorea".

VIRGIL (l.lat. "Virgilius") - semnificatie necunoscuta (probabil de origine etrusca).

ZINA - prescurtarea prenumelui german "Gesina / Josina".

ZOE (l.gr. "zoi") - "cea vitala".

----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-19-2007, 10:44 PM
Cum te hotarasti cu cine te casatoresti?
Trebuie sa gasesti pe cineva careia ii plac aceleasi lucruri ca si tine. De exemplu, daca tie iti place sportul, ei ar trebui sa-i placa ca tie iti place sportul, si ar trebui sa tina chips-urile la indemana si sa ti le dea cand vrei (Alan, 10 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Nici o persoana nu hotaraste inainte de a creste mare cu cine se va casatori. Dumnezeu decide totul cu mult inainte, si nu vei afla decat tarziu pe cine ti-a bagat pe gat. (Kirsten, 10 ani)
-----------------------------------------------------------------------
La ce varsta e bine sa te casatoresti?
Nici o varsta nu e buna ca sa te casatoresti. Trebuie sa fii fraier ca sa te casatoresti (Freddie, 6 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Cum poate sa stie un necunoscut ca doi oameni sunt casatoriti?
Poti sa banuiesti asta daca cei doi par sa strige/urle la aceeasi copii. (Derrick, 8 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Ce crezi ca mama ta si tatal tau au in comun?
Nici unul dintre ei nu mai vor alti copii (Lori, 8 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Ce fac oamenii de obicei la o intalnire? La intalniri oamenii se distreaza si ei ar trebui sa le foloseasca ca sa se cunoasca mai bine. Pana si baietii au ceva de spus daca ii asculti mai mult timp. (Lynnette, 8 ani)
-----------------------------------------------------------------------
La prima intalnire, oamenii isi spun unii altora minciuni si asta ii face sa fie destul de interesati unul de celalalt ca sa mearga si la a doua intalnire. (Martin, 10 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Ce ai face daca prima ta intalnire ar fi un esec? As fugi acasa si m-as preface mort. A doua zi as chema toate ziarele si m-as asigura ca au scris despre mine in toate sectiunile cu decese (Craig, 9 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Cand e o.k. sa saruti pe cineva? Legea spune ca trebuie sa ai 18 ani pentru asta, si n-as vrea sa intru in bucluc daca o fac inainte.(urt, 7 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Regula e asa: daca saruti pe cineva, atunci trebuie sa te si casatoresti cu acea persoana si sa ai copii cu ea. Este cinstit sa faci asa.(Howard, 8 ani)
-----------------------------------------------------------------------
E mai bine sa fii singur sau casatorit?
Nu stiu cum e mai bine, dar pot sa-ti spun un singur lucru. Nu o sa am niciodata sex cu sotia mea. Nu vreau sa fiu vulgar. (Theodore, 8 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Pentru fete e mai bine sa fie singure, dar nu pentru baieti. Baietii au nevoie de cineva sa stranga lucrurile dupa ei. (Anita, 9 ani)
-----------------------------------------------------------------------
Cum ai face o casnicie sa functioneze bine?
Sa-i spui sotiei tale ca e draguta, chiar daca ea arata ca un camion.
(Ricky, 10 ani -un viitor politician)
----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

Iulianes 31
03-19-2007, 10:53 PM
Iata o mica poveste, destul de draguta:
Iata ca momentul a sosit. Eram eu cu el, teama m-a cuprins, dar trebuia sa se intample. Fiind prima oara,nu stiam cum va fi.
Ma intreba din priviri:
-Vrei?.
I-am spus:
- Da.
Mana lui se plimba usor pe pielea mea in acel loc. Cand am vazut ce tinea in mana, mi s-a taiat rasuflarea. Ma durea, dar
ma comportam ca o adevarata femeie. M-a rugat ,daca pot s-o deschid mai tare; degeaba, am inceput sa sangerez.
Era primul care mi-a placut. Mi-a spus:
-Stai linistita, am scos-o!
Era pentru prima data cand mi-am scos o masea....
----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

ISTRA
03-19-2007, 10:58 PM
Bine că ai scris în titlu că nu e ceea ce pare! :D :P

Iulianes 31
03-19-2007, 11:33 PM
O mica ghicitoare:
Cine sunt eu? Sunt un obiect comun, placut ambelor sexe, normal cam de 18 centimetri, cu niste perisori mici la unul din capete si o gaura la celalalt. Cea mai mare parte a zilei stau culcata, dar sunt oricand gata de actiune. Cand sunt folosita, ma misc inainte si inapoi intr-o gaura calda si umeda. Cand munca este terminata, ramîne o spuma alba, stralucitoare si lipicioasa, apoi ma intorc la pozitia originala. De obicei, dupa aceea urmeaza o spalare. Cine sunt eu? Periuta de dinti.
----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

ISTRA
03-19-2007, 11:36 PM
Cei care gândesc ghicitorile astea (ştiam şi eu câteva, dar...memoria...) au o imaginaţie bogată şi un IQ destul de mare. Eu...nu pot nici măcar să mi le amintesc pe ale altora(ghicitorile, nu imaginaţia şi IQ-ul).

Iulianes 31
03-20-2007, 12:06 AM
Mersul la biserica nu te face mai credincios asa cum statul intr-un garaj nu te face masina.
.................................................. ...
Legea este ca o bariera , cateii trec pe sub ea dulaii o sar iar boii, intra cu coarnele in ea.
.................................................. ..
Intodeauna imita comportamentul invingatorilor atunci cand pierzi.

----------------------------------------------------
Sa auzim numai de bine ca de rau ne-am saturat !

cameliac
03-20-2007, 12:09 AM
noapte buna...imi pica capul pe tastatura...iulianes, live si g, vedeti ce faceti p-aci si aiurea:))
ingerii sa va sarute:))..parca asa se zicea!!

ISTRA
03-20-2007, 12:23 AM
Să nu strici tastatura, că apoi te jeleşti că nu mai ai cum să scrii...:P

sandu-kan
03-20-2007, 12:55 AM
In Limba Romana:

CEASORNIC = NASCOCIRE

ELECTRONAVIGATIE = LACTOVEGETARIENI

ANACRONISTICE = ANTICANCEROSI = TRANSOCEANICI

NEOCAPITALISM = POLISEMANTICA

ANTIARTRITICE = INTERATRACTII

ARHIEPISCOPAT = PSIHOTERAPICA

AUTOCONTAINER = CONTINUATOARE

CINEMATOGRAFE = FEROMAGNETICA

CLIMATOGRAFIE = METALOGRAFICI

CONGLOMERATII = TERMINOLOGICA

DINAMOMETRICA = TERMODINAMICA

FARINGECTOMIE = FEROMAGNETICI

HEMATOPOIETIC = HEPATICOTOMIE

INCERTITUDINE = INTERDICTIUNE

INTENSIFICATI = NESTIINTIFICA

NEOPITAGORISM = SPERMATOGONII

PALEOCRESTINE = PRESELECTIONA

PREDESTINATIE = SERENDIPITATE

SEISMOTERAPIE = SEMIPRETIOASE

In Limba Engleza:

Dormitory = Dirty Room

Dictionary = Indicatory

Elvis = Lives

Listen = Silent

Clint Eastwood = Old West Action

Madam Curie = Radium came

The country side = No City Dust Here

Evangelist = Evil's Agent

Astronomers = Moon starers / No more stars

A telescope = To see place

The eyes = They see

The cockroach = Cook, catch her

Desperation = A Rope Ends It

The Morse Code = Here Come Dots

The Meaning of Life = The fine game of nil

Slot Machines = Cash Lost in'em

Tom Cruise = So I'm Cuter

Animosity = Is No Amity

Mother-in-law = Woman Hitler

Funeral = Real Fun

Protectionism = Nice to imports

Vacation Times = I'm Not as Active

The Detectives = Detect Thieves

A Gentleman = Elegant Man

A Decimal Point = I'm a Dot in Place

The Earthquakes = That Queer Shake

Statue of Liberty = Built to Stay Free

Eleven plus two = Twelve plus one

Admirer = Married

Indomitableness = Endless ambition

Contradiction = Accord not in it

Debit card = Bad Credit

William Clinton = I'm it, an ill clown

Raiders of the Lost Ark = Ford, the Real Star, is OK

Pre-natal = Parental = Paternal

<cite>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *** ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Decât să trăieşti murind, mai bine să mori trăind" - Mircea Florian
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ *** ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
</cite>