View Full Version : Adevar despre Brancusi !!!
michele0
09-16-2008, 01:11 PM
Mesaj preluat.
Este o problema mai complicata cu Brancusi...
Am aflat de la un doctor de aici, care acum este mort (a murit in 1999) si care a locuit lânga Tg. Jiu.
Parintii sai au fost pe vremuri directori la scolile din Tg. Jiu: cea de baieti si cea de fete.
Tatal sau, Matei Stoicoiu, a cumparat o casa chiar in Tg. Jiu ca sa fie aproape de scoala.
Intr- o vara pe când se plimba prin parcul de la Tg. Jiu l-a intâlnit pe Brâncusi in parc.
Ei se cunosteau, caci fusesera colegi in clasele primare.
L-a intrebat de ce a venit, iar el a spus ca a venit ca sa cerceteze locul in parc, unde sa amplaseze niste monumente care au fost comandate in memoria eroilor din primul razboi mondial..
Apoi Matei i-a spus ca o sa-i faca cunostiinta cu fiul sau, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu.
Când Traian l-a cunoscut pe Brâncusi, a ramas impresionat....
Traian era suparat când imi povestea ca, comunistii au schimbat adevaratele nume ale operelor lui Brâncusi si anume:
- Nu se chema 'Coloana infinitului', ci 'Coloana sacrificiului infinit' dat de eroii nostrii.
Pe de alta parte, daca numarati modulele din care este alcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fost primul razboi mondial si se termina cu o jumatate din modul, adica reprezinta jumatatea anului respectiv.
- Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa inconjurata de 12 scaune.
Dar nu 'Masa tacerii', ci 'Masa apostolilor neamului', iar in mijloc s-ar afla Iisus Christos.
- Al treilea monument, arata ca o poarta, dar nici pe departe nu este poarta.
Nu se numea 'Poarta sarutului'.
Are legatura directa cu memoria eroilor se numea monumentul 'Intregirii neamului', deoarece fiecare dintre cei doi stâlpi este alcatuit din alti 4 stâlpi uniti sus cu o grinda.
Sarutul mai inseamna si unitate. Deci acesti stâlpi reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame, România.
Trebuie ca lumea sa nu uite ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist. Comunistilor nu le-au placut numele date de Brâncusi operelor lui si le-au schimbat.
De atunci a ramas asa, iar romanii parca sunt drogati, le pastreaza si nu vor sa schimbe nimic.
Doctorul inainte de a muri, mi-a spus sa transmit in tara aceste lucruri pe care el le stia perfect.
Iocan
09-17-2008, 11:54 AM
Mesaj preluat.
Am aflat de la un doctor de aici, care acum este mort (a murit in 1999) si care a locuit lânga Tg. Jiu.
Parintii sai au fost pe vremuri directori la scolile din Tg. Jiu: cea de baieti si cea de fete.
Tatal sau, Matei Stoicoiu, a cumparat o casa chiar in Tg. Jiu ca sa fie aproape de scoala.
Intr- o vara pe când se plimba prin parcul de la Tg. Jiu l-a intâlnit pe Brâncusi in parc.
L-a intrebat de ce a venit, iar el a spus ca a venit ca sa cerceteze locul in parc, unde sa amplaseze niste monumente care au fost comandate in memoria eroilor din primul razboi mondial..
Apoi Matei i-a spus ca o sa-i faca cunostiinta cu fiul sau, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu.
Traian era suparat când imi povestea ca, comunistii au schimbat adevaratele nume ale operelor lui Brâncusi si anume:
- Nu se chema 'Coloana infinitului', ci 'Coloana sacrificiului infinit' dat de eroii nostrii.
Pe de alta parte, daca numarati modulele din care este alcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fost primul razboi mondial si se termina cu o jumatate din modul, adica reprezinta jumatatea anului respectiv.
- Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa inconjurata de 12 scaune.
Dar nu 'Masa tacerii', ci 'Masa apostolilor neamului', iar in mijloc s-ar afla Iisus Christos.
Are legatura directa cu memoria eroilor se numea monumentul 'Intregirii neamului', deoarece fiecare dintre cei doi stâlpi este alcatuit din alti 4 stâlpi uniti sus cu o grinda.
Sarutul mai inseamna si unitate. Deci acesti stâlpi reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame, România.
Trebuie ca lumea sa nu uite ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist. Comunistilor nu le-au placut numele date de Brâncusi operelor lui si le-au schimbat.
De atunci a ramas asa, iar romanii parca sunt drogati, le pastreaza si nu vor sa schimbe nimic.
Doctorul inainte de a muri, mi-a spus sa transmit in tara aceste lucruri pe care el le stia perfect.
Foarte frumos gestul tău de a aduce în atenţie acest "titan" al sculpturii Româneşti ...!Îţi mulţumesc în numele tutror forumiştilor interesaţi să afle lucruri noi şi inedite despre "vîrfurile" atît culturale,cît şi stiinţifice Româneşti...!
DORIO
09-17-2008, 01:35 PM
http://www.youtube.com/watch?v=68HXxDSXaBA&feature=related
Felicitări Michele0,
Gestul tău este magnific.
Poate unul dintre cei care se fac responsabili de istoria Neamului va face ceva sau chiar pressa va prelua şi onora demersul jurnalistic.
Istoria, ca şi părinţii, nu ai voie să îi renegi niciodată. Cei care însă o fac nu trăiesc, şi-au vândut sufletele şi doar stârvul lor se mişcă tras de sforile duşmanilor României.
michele0
09-18-2008, 03:18 PM
Suntem foarte importati pentru EL, toti, asa ca numai iubindune am putea...sa rfealizam ceva.
Tatal ne iubeste ...lucreaza si ne timite oameni caru Brancusi sau Eminescu, dar noi ii intoarcem spatele...si ne orientam spre nonvalori.
Ma gandesc...ca stam toti in celula noasta si asteptam, sa vedem ce mai fac "alesii". Eu unul sunt spre a esi din carapace, din cutia cu iluzii si ...de a ne exprima. Ei conduc si ne fac...pentru ca....noi le permitem.
Am fost de-atate ori la Piata...dar spiritul doarme. !!!
drag0s
09-18-2008, 06:12 PM
f itneresante informatiile
medeea
09-18-2008, 08:41 PM
am recitit informatia cu placere. multumesc michele0 ca ai postat-o pe forum.
intrebarea este: ce putem face pentru ca sa schimbam starea actuala si sa-l readucem pe Brancusi la ... adevar?
drag0s
09-19-2008, 02:42 PM
pai..doar ministrul culturii (care numai de cultura nu se ocupa...doar daca nu cumva cultura mai nou inseamna jos traian basescu) ar putea face ceva
medeea
09-19-2008, 04:30 PM
pai..doar ministrul culturii (care numai de cultura nu se ocupa...doar daca nu cumva cultura mai nou inseamna jos traian basescu) ar putea face ceva
cred ca ar putea fi ajutat si ministrul culturii cu ceva: se face un memoriu care i se adreseaza si la care e obligat sa raspunda.
peste 30-60 de zile se face alt memoriu, la care....s.a.m.d
BRANCUSI MERITA MACAR ATATA DE LA NOI
CalinD
11-01-2008, 12:38 PM
Da, este incitant pentru ca inca nu stiam aceste lucruri dar stiam ca ansamblul de la Targu Jiu a fost comandat maestrului in memoria celor cazuti in Primul Razboi Mondial. Mai stiam ceva poate la fel de interesant, ca maestrul a discutat cu primarul Bucurestiului, Dobrescu, despre construirea monumentului acum conoscut sub numale Coloana Infinitului. Aceasta discutie a venit pe fondul intentiei maestrului de a lasa tarii sale ceva din fiinta sa spirituala si s-a intamplat inainte de Targu Jiu. Intelegerile nu s-au materializat si stiu ca a fost implicata si Tatarascu dar in cele din urma Constantin Brancusi s-a dus la Targu Jiu unde a primit o comanda materializata si dupa parerea mea in parte pangarita de scandalul "renovarii" monumentului.
Am scris niste ganduri despre Brancusi fara sa vad aceste randuri la care raspund acum.
Ma gandesc din cand in cand la Brancusi pentru ca la Paris am vazut muzeul Brancusi. Eu am apreciat ca expozitia lui Brancusi din Centrul Pompidou este poate al-V-lea muzeu din Paris prin interesul pe care-l straneste opera acestui artist cu suflet romanesc nemuritor. M-a impresionat ca nu si-a abandonat cetatenia romana pana in 1951 cand comunistii de la Acedemia Populara ... l-au determinat sa-si depuna pasaportul la ambasada de la Paris. O disperare a unui geniu de un calm interior greu de tradus m-a pus pe ganduri asupra naturii malefice a comunismului. Comunismul este prin esenta anticrestin si m-am tot intrebat de ce. Acum incep sa inteleg ascunzisurile acestor oportunisti sadici in lacomia lor fara margini. Cred ca in asta consta estenta malefica a comportamentului lor. Sunt niste monstrii in haine justitiari!
Pentru CălinD,
Păcat pentru gândurile frumoase folosirea unui limbaj de tinichea rece, matriţat.
Comunismul nu este nimic fără comportamentul uman, este doar o ideologie ca multe alte teorii în cărţi prăfuite. Nu comunismul a făcut bune şi rele ci oamenii.
Dacă ar fi să te citez înseamnă că trăim în comunism, că lichelismul şi oportunismul nemuritor poate murdări orice sistem social. Ori nu este aşa. Chiar dacă viaţa o confirmă.
Oamenii sunt totul. Răutatea, egoismul, laşitatea, ipocrizia.....calităţi pe care le demonstrăm zilnic şi ne bucurăm când le reproşăm altora.
Societatea se schimbă doar odată cu mentalităţile oamenilor.
Cât despre Brâncuşi el rămâne doar dovada că aparţinem unei natii curate, unde bijuteriile şi comorile se regăsesc în glodul românesc. Mizeria superficială şi preţioasă va sta întotdeauna deasupra. De ce, simplu! Legea Atracţiei Universale şi natura umană.
Nimic nu este întâmplător. Chiar şi când ne doare să ne aducem aminte de aceasta.
Sau mai ales atunci!
CalinD
11-10-2008, 01:57 PM
Degeaba vin unii sa stearga prin cuvinte fara acoperire dovezile istorice. Istoria ne arata ca suntem un produs esuat dintr-un regim care a permis ororilor sa se reproduca fara sa fie la vedere. Lasitatea, sadismul si uratul uman s-au putut dezvolta la umbra unor sisteme inchise, mai mult sau putin opresive dar care si-au propus sa profite nemilos de increderea umana. De ce a fost Comunismul contra religiei si de ce este astazi legat de formele fara fond ale imaginii religioase? Cand Brancusi a renuntat la pasaportul sau romanesc, comunistii adunati in Academie i-au negat valoarea pe care azi si-o agata la butoniera. Lagarele de munca, distrugerea economiei, pervertirea democratiei intr-un sistem profund injust sunt numai parti din intregul MONSTRULUI COMUNIST. Toata falsitatea care o vedem azi si pe forumuri este mascata de organizarea exemplara a NULITATILOR atent indoctrinate de zecile de ani de pervertire morala catre OMUL NOU. Omul nou nu comunica, ci este un OPORTUNIST lipsit de minima bun simt! Desigur, Dem, nu este vorba de tine, dar in jurul tau poti vedea cu usurinta cei care balacaresc cu usurinta pe oricine fara sa propuna nimic decat atragerea a orice in NOROI. De unde atata dispret?
Gabi D.
11-11-2008, 05:45 AM
Degeaba vin unii sa stearga prin cuvinte fara acoperire dovezile istorice. Istoria ne arata ca suntem un produs esuat dintr-un regim care a permis ororilor sa se reproduca fara sa fie la vedere. Lasitatea, sadismul si uratul uman s-au putut dezvolta la umbra unor sisteme inchise, mai mult sau putin opresive dar care si-au propus sa profite nemilos de increderea umana. De ce a fost Comunismul contra religiei si de ce este astazi legat de formele fara fond ale imaginii religioase? Cand Brancusi a renuntat la pasaportul sau romanesc, comunistii adunati in Academie i-au negat valoarea pe care azi si-o agata la butoniera. Lagarele de munca, distrugerea economiei, pervertirea democratiei intr-un sistem profund injust sunt numai parti din intregul MONSTRULUI COMUNIST. Toata falsitatea care o vedem azi si pe forumuri este mascata de organizarea exemplara a NULITATILOR atent indoctrinate de zecile de ani de pervertire morala catre OMUL NOU. Omul nou nu comunica, ci este un OPORTUNIST lipsit de minima bun simt! Desigur, Dem, nu este vorba de tine, dar in jurul tau poti vedea cu usurinta cei care balacaresc cu usurinta pe oricine fara sa propuna nimic decat atragerea a orice in NOROI. De unde atata dispret?
Am intalnit in blogosfera pe cineva care-l iubeste foarte mult pe Brancusi si a aflat lucruri mai putin cunoscute despre acest artist care,la fel ca multi alti romani,a fost nevoit sa-si paraseasca tara.Inainte as vrea sa-ti spun cateva cuvinte despre ceea ce ai spus:"Toata falsitatea care o vedem azi si pe forumuri este mascata de organizarea exemplara a NULITATILOR atent indoctrinate de zecile de ani de pervertire morala catre OMUL NOU."Nu stiu ce anume te-a facut sa ajungi la aceasta concluzie,dar pentru ca am avut parte pe acest forum de cele mai murdare jigniri ,sper ca nu te deranjeaza sa primesti un sfat din partea mea:ignora-i!
Si acum despre Brancusi,sper sa-ti faca placere sa citesti:
http://eexergy.blogspot.com/2008/11/de-la-dalt-la-creion.html
http://eexergy.blogspot.com/2008/11/n-cutarea-formei.html
Gabi D.
11-11-2008, 05:56 AM
Mesaj preluat.
Sunt cativa brancusologi care au scris articole si carti despre Brancusi si lucrarile lui.Ce pacat ca nu a fost pretuit de cei din tara lui,ce trist ca multi romani au fost nevoiti sa plece,chiar au fost obligati sa plece pentru ca aici n-au fost intelesi,apreciati(doar dupa ce au devenit cunoscuti in tarile care i-au adoptat).Sunt multi despre cae se vorbeste doar dupa ce nu mai sunt.
Daca iti plac povestile,mai ales cele adevarate,citeste aici ceva frumos despre Brancusi:
http://eexergy.blogspot.com/2008/11/de-la-dalt-la-creion.html
http://eexergy.blogspot.com/2008/11/n-cutarea-formei.html
CalinD
11-11-2008, 12:45 PM
Am scris pe acest subiect pentru ca periodic imi amintesc de expozitia lui Brancusi de la Paris care ne arata o personalitate a artistului pe care multi romani nu o cunosc. Altfel, Parisul este un loc unde romanii au pozitie reprezentativa in cultura capitalei culturale mondiale. Daca sunt mai putin incantat de valentele comuniste ale francezilor, niciodata constienti de ororile ascunse ale comunistilor de dupa cortina, imi este greu sa nu recunosc multitudinea de bai publice de cultura, de la Bibliteca Nationala, la Le Louvre si de la d'Orsai, la Pompidou. Peste tot gasesti cartile lui Ionesco sau Cioran. Am intalnit acolo si o fateta mai putin cunoscuta a lui Brancusi si ma refer la pasiunea pentru fotografia alb-negru. O varianta coloanei expusa aici trateaza acea tema a fecunditatii, simbolistica in jurul careia se invarte creatia lui Brancusi. Poate am sa gasesc si locul si pe cei care ar fi interesati sa comenteze unele din aceste opere!
Romanii sunt un popor de geniu adus in prag de distrugere de minti malefice care ne vor raul, fie pentru ca suntem sclipitori prin talente, fie pentru ca Romania este bogata prin grija lui Dumnezeu.
Pierzand legatura cu genialitatea numelor definitorii in arta si stiinte, romanii nu-si mai pot regasi identitatea crezand ca ne rezumam la societatea de dupa 1989, fitele prezentului si obiceiurile imprumutate precum Valentine's Day.
Astazi am nostalgia acestor valori sclipitoare poate si pentru ca imi este greu sa intrevad continuitatea.
Pentru Gabi şi Călin, D.
Frumoase vorbe, înţelepte mesaje, generoase gânduri.
Avem însă un melanj în care nu trebuie asociat numele lui Brâncusi.
Ca mulţi alţii, a plecat acolo unde se simţeau apreciaţi, unde era nevoie de ei, ....aici orice troglodit care ştie să fie acceptat de un anumit mediu, ajunge aproape de masa cu bucate, şi cum ţara porcului e acolo unde-i jir, nu trebuie să ne mirăm.
Indiferent ce ar spune, şi oricine ar spune că albul nu este amestecat cu negrul, îi voi spune că este mincinos. Nu se poate altfel, contrariile se atrag şi coexistă sau nu există nici unul. Este rău când devine gri, când compromisul devine panaceu.
Să facem un mic efort pentru a depăşi clişeele.
Cu mine nu puteţi dialoga decât prin argumente, şi mai devreme sau mai târziu faptele vor fi cele care vor confirma personalitatea sau nulitatea postatorilor.
Sunt adeptul teoriei personalităţilor şi nu al colectivismului. Din 10000 de boi, orice ai face nu vei obţine un colectiv puternic ci o cireadă problemă. Un geniu pus acolo unde trebuie va clădi imperii sau va trece dincolo de vis.
Pentru că nu valoarea materială reprezintă forţa unui popor ci înălţimea sa spirituală, care se obţine prin organizare socială. Organizarea (structura socială) este singura care va creea condiţiile de apariţie naturală a valorilor autentice, native, ce trebuie stimulate pentru obţinerea excelenţei.
Din păcate ceea ce am învăţat într-o viaţă o ştiu şi alţii cu mult mai în vârstă decât mine şi cu infinit mai mulţi bani şi dorinţe hegemonice.
Observaţiile voastre sunt pertinente şi chiar mai mult, argumentate. Dar nu deajuns.
Oameni ca voi, sunt foarte mulţi şi numărul lor creşte. Legile naturii acţionează implacabil şi aşa cum forţa gravitaţională descrie imperfecţiunile scoarţei terestre, nu lipseşte decât apa care să descrie viitoarea albie a Marelui Popor Român ce îşi caută şi pretinde dreptul la ceea ce a fost, dar mai ales ce va fi. O simplă metaforă.
Aş sublinia ascendenţa cuvântului „român” asupra „comunismului”, precum în gluma cu câinele şi puricii, şi veţi descoperi singuri cum sita vieţii cerne continuu, iar când apele sunt liniştite gunoaiele se duc la fund.
În spatele cuvintelor se află întotdeauna un om iar când acel om vorbeşte prin simbolistica creaţiei sale, trece de graniţe, mentalităţi, limbă, stare socială,....vorbeşte de sus, din Univers. Acest român a spălat obida unui veac şi alături de el avem o altă sută de giganţi ai progresului mondial, aceasta se repetă cu fiecare generaţie.
Aveţi curaj să mă contraziceţi?
CalinD
11-13-2008, 04:58 PM
Ca optimist nativ, ma agat de orice argument care sa-mi valideze credinta in devenirea unui neam candva de exceptie. Astazi inca mai avem valoare adaugata umana de o calitate perena intr-o lume incerta. Contributia noastra scade si ne lipseste acea unitate care lega Romania in momentele ei de crestere. Ne lipsesc valorile in politica, ne lipsesc curentele progresiste, ne lipseste dezbaterea constructiva. Polemica a fost candva un motor care azi se dovedeste un instrument care da izvor abjectiilor. Ne conduc incompetentii si oportunistii scoliti in laboratoarele spalarii creierelor, ale comunistilor sau ale securitatii. Cetatenii se incapataneaza sa voteze mortii, rapsozii, actorii, muzicantii, impostorii. candideaza acuzatii de spionaj sau garzile corp, copii comunistilor stalinisti. Este un dispret total fata de poporul inca rabdator si supus unor cazne greu de imaginat in lumea civilizata de care ne indepartam facand parte formal din ea. Romania imbatraneste si mai ales imbatraneste urat. Tinerii de caitate si oamenii in putere isi iau lumea in cap. Pe ce sa ma bazez in optimismul meu? Imi ramane Dumnezeu, dar stiu ca si fata de El ne-am indepartat spiritual prea mult.
ovidiuu
05-03-2009, 07:38 PM
Vă rog să-mi spuneţi ce ştiţi despre crucile Brâncovenilor. Am căutat peste tot şi NU am găsit nimic, nimic.
EFORIE
05-13-2009, 04:27 AM
Interesanta informatia, intamplator am cunoscut pe cineva din familia Brancusi, dar cred ca ei nu stiau aceste amanunte .
Am primit si eu o scluptura de la dansii .
Am si postat-o pe site
http://dacia.createmybb2.com/showthread.php?tid=150
PS : uite asa de dimineata imi vine sa ii injur pe comunisti de mama !
vBulletin® v3.8.2, Copyright ©2000-2012, REALITATEA.NET