Go Back   Realitatea .NET » FORUM » ARHIVA » Fabrica

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-27-2006
toma.peiu toma.peiu is offline
Utilizator înregistrat
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 547
Default Varsta de pensionare a medicilor

La 9 luni dupa schimbarea varstei obligatorii de pensionare a medicilor din 62 de ani, pentru barbati, respectiv 57, pentru femei, in 65 de ani, indiferent de sex, cu drept de prelungire pana la 70 pentru doctorii in medicina, noul pachet de legi ale reformei in sanatate va schimba din nou, de la 1 iunie, varsta de pensionare a cadrelor medicale, revenind la vechea reglementare.

O serie de medici au reclamat caracterul presupus abuziv al acestei hotarari, avand in vedere discriminarea pe criterii de sex si de calificative universitare (o femeie medic fara doctorat ar fi obligata astfel sa iasa cu 13 ani mai devreme la pensie decat o colega/un coleg doctor), precum si faptul ca o parte dintre medicii experimentati vizati de schimbarea reglementarilor au intrat intr-o situatie profesionala incerta. Actualele autoritati din sanatate au argumentat schimbarea prin necesitatea de a reforma sistemul sanitar, necesitate care a stat si la baza deciziei de acum 9 luni, de a mari varsta de pensionare.

Credeti ca revenirea la vechile reglementari va avea efecte pozitive asupra actului medical din Romania? Ce parere aveti despre varsta de pensionare a medicilor din Romania?
__________________
Toma Peiu
  #2  
Old 05-28-2006
Mili Mili is offline
Utilizator înregistrat
 
Join Date: May 2006
Posts: 2
Default Discriminare

ATENTIE!! O astfel de măsura legală este discriminatorie. Art. 5 (1) al Directivei 76/207 prevede că aplicarea principiului egalităţii de tratament în ceea ce priveşte condiţiile de lucru, inclusiv condiţiile guvernând concedierea, implică garantarea aceloraşi condiţii bărbaţilor şi femeilor, fără discriminare sexuală.
Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat în cauza Marshall din 26 feb. 1986 în sensul că o politică generală de concediere implicând concedierea unei femei pentru singurul motiv că a împlinit sau depăşit vârsta ce îi dă dreptul la o pensie de stat, vârstă care este diferită pentru bărbaţi şi pentru femei conform legislaţiei naţionale, constituie o discriminare sexuală interzisă de această directivă. Concluzia ar fi că, dacă se impune pensionarea unor categorii de lucrători, vârsta de pensionare obligatorie a femeilor trebuie să fie aceeaşi cu a bărbaţilor.
Din acest punct de vedere proiectul în discuţie încalcă legislaţia comunitară.
Daca subiectul este interesant, va rog sa accesaţi textul directivei la următoarea adresă http://europa.eu.int/eur-lex/lex/Not...ox&visu=#texte
Iar textul cauzei invocate la adresa http://europa.eu.int/eur-lex/lex/Lex...271:FR:HTML#SM
Nemo censetur ignorare legem.
__________________
Nemo censetur ignorare legem.
  #3  
Old 05-28-2006
ciushka ciushka is offline
Utilizator înregistrat
 
Join Date: May 2006
Posts: 2
Default noi viitorul

noi, medicii rezidenti,se presupune ca suntem viitorul medicinii.lasand la o parte faptul ca suntem in general fiinte tolerate in spitale si ca nu putem efectiv sa facem mai nimic,ca suntem platiti mai prost decat majoritatea muncitorilor necalificati,din salariul respectiv neputand sa ne luam macar un tratat de medicina serios,acum se pare ca ramanem si fara mentorii nostri.Cum sa ne formam noi ca medici daca nu putem sa avem puncte de reper ,biblioteci ambulante,si sfetnici buni,toate acestea fiind intruchipate de colegii nostri care de maine vor trebui sa plece la pensie.MULTUMIM STAPANE NICOLAESCU!!!
__________________
viatza e frumoasa..........pentru altii!
  #4  
Old 05-28-2006
opincaru opincaru is offline
Utilizator înregistrat
 
Join Date: May 2006
Posts: 2
Default varsta de pensionare a medicilor

Sunt ferm convins ca revenirea la vechile reglementari va avea efecte pozitive asupra actului medical din Romania. Normal ei nu vor sa se pensioneze-mai ales doamnele(57 de ani)-doarece nu vor sa renunte la substantialele avantaje(fata de care salariile lor sunt infime)pe care le primesc de la saracii pacienti.Daca ar depinde de ei,s-ar pensiona la 80 de ani.Cei care sunt doctori in medicina ar trebui sa se retraga la 65 de anisi nu la 70..Astfel s-ar elibera multe locuri pentru tinerii talentati care sunt dornici sa se afirme,dar nu reusesc din cauza celor in varsta,care ii obstructioneaza permanent.
  #5  
Old 05-28-2006
ciushka ciushka is offline
Utilizator înregistrat
 
Join Date: May 2006
Posts: 2
Default de ce?

din discutiile cu colegii mei rezidenti noi am tras concluzia ca se doreste eliberarea de posturi in spitale pentru cine trebuie.prin aparitia managerului de spital care va taia si spanzura dupa bunul plac e clar ca se doreste o fidelizare a corpului medical.SLAVIM ZEUL NICOLAESCU!!!
__________________
viatza e frumoasa..........pentru altii!
  #6  
Old 05-28-2006
ne-fa ne-fa is offline
Utilizator înregistrat
 
Join Date: May 2006
Posts: 1
Default varsta de pensionare a medicilor

Mie unu mi se pare normal sa iasa la pensie la 62 shi 57 de ani, si sa lase genaratia urmataore sa i urmeze. Destui tineri termina facultati si nu prea au locuri de munca.
  #7  
Old 05-30-2006
james.dean james.dean is offline
Utilizator înregistrat
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 212
Default finutu'

Eu cred ca acum, cand "feudalul Oprescu" a fost alungat de la Universitar, o sa aiba si tinerii rezidenti un viitor luminos. Sunt convins ca vor fi puternic sprijiniti de interimarul de meserie Iana si, mai ales, de finul prezidential Carstoiu
__________________
genoi
 

Bookmarks
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
NU poti posta thread nou
NU poti raspunde
Nu poti posta atasamente
NU poti edita postarile tale

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PIN cere pensionarea parlamentarilor la varsta de 65 de ani al treilea PIN Politică 58 07-16-2007 12:52 PM
BM a recomandat Romaniei cresterea varstei de pensionare. femeia gabi d. Altele 8 07-09-2007 07:49 PM
Salariile profesoriilor si medicilor tineri oacez Social 30 10-10-2006 08:34 PMOra este GMT +2. Ora este acum 01:29 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, REALITATEA.NET
REALITATEA.NET, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii